برونشیت به دلیل التهاب لولههای تنفسی یا بروش ایجاد میشود که میتواند ناشی از عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، آلودگی هوا و مواد حساسیتزا باشد. راههای هوایی از دو سمت مجرای تنفسی ریه منشعب شده و بعد از این منشاء به راههای هوایی کوچکتری در درون ریه، که به نام برونشیول شناخته میشوند، منتهی میشوند. وقتی مجاری تنفسی التهاب میگیرند، برونشیت رخ میدهد و مخاط بیشتری در این ناحیه تولید میشود.
علائم برونشیت شامل سرفههای مکرر و مداوم هستند که میتواند خلط گلو، خستگی، تب و خس خس در هنگام تنفس را ایجاد کند. از نظر پزشکی، وضعیتی که شدت و علائم بیمار چیزی بین سرماخوردگی و ذاتالریه باشد، برونشیت نامیده میشود. به عبارت دیگر، برونشیت زمانی ایجاد میشود که عفونت مجاری تنفسی را تحریک کند و آنها را التهابی کند.
آیا برونشیت یک بیماری جدی ریوی است؟
بر اساس نوع برونشیت، خطر آن ممکن است متفاوت باشد. بهتر است در صورت بروز علائم اولیه تنفسی، با متخصص ریه مشورت کنید تا از گسترش بیماری و حاد شدن آن جلوگیری شود. در صورتی که درمان مناسب برای این بیماری انجام نشود، احتمال شدید شدن علائم وجود دارد. بهترین درمان برای برونشیت، بسته به نوع بیماری و شدت آن، توسط پزشک معالج مشخص میشود.
آیا برونشیت ریه مسری است؟
در صورتی که برونشیت از نوع حاد باشد، ممکن است در اوایل بیماری و قبل از شروع درمان با داروهای آنتیبیوتیک، قابل انتقال به فرد دیگر باشد. اما در نوع مزمن برونشیت، این امکان وجود ندارد و به طور کلی به دلیل طولانی شدن بیماری و احتمال بروز تعداد زیادی علائم، افراد مبتلا به برونشیت مزمن باید از تماس با دیگران در صورت بروز علائم بیماری، پرهیز کنند.
علائم برونشیت چیست؟
سرفه به عنوان یکی از اصلیترین علائم برونشیت شناخته میشود، اما این علائم در برخی موارد مانند قرار گرفتن در معرض دود یا سرماخوردگی ساده نیز ممکن است ایجاد شود.
علائم اولیه برونشیت شامل آبریزش بینی، احساس سرما، گلودرد، درد در ناحیه پشت و ماهیچهها، خستگی، عطسه کردن و خسخس سینه هستند. در صورت بروز علائم طولانیمدت، آنها را در دسته علائم برونشیت قرار داده و به دنبال درمان مناسب باشید.
علائم اضطراری برونشیت شامل کاهش وزن بیدلیل، سرفههای عمیق و با صدای بلند، درد در ناحیه قفسه سینه، تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر و مشکلات تنفسی هستند.
اگر علائم برونشیت برای مدت طولانی وجود دارد، ممکن است علائم ثانویه مانند خستگی و خسخس سینه نیز ایجاد شود. بنابراین، بهتر است به موقع درمان مناسب را انجام داده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید.
انواع بیماری برونشیت
برونشیت ریه، همانند بیشتر بیماریهای ریوی، به انواع مختلفی تقسیم میشود. در برخی از افراد، مدت زمان درگیری با این بیماری کوتاهتر است که ممکن است به دلیل تنفس دود یا عفونتهای ویروسی باشد و اغلب علائم بیشتری ایجاد میکند.
در برخی از افراد، علائم برونشیت ریه به صورت مداوم وجود دارد و بیماری توسط پزشک تحت کنترل قرار میگیرد. در این حالت، ممکن است مدت زمان درگیری با بیماری بسیار طولانی باشد و علائمی مانند سرفههای خلطدار وجود داشته باشد. علت این نوع برونشیت ریه ممکن است مربوط به عفونتهای باکتریایی، تنفس دود و مواد حساسیتزا باشد.
بنابراین، بیماری برونشیت ریه را میتوان به دو دسته برونشیت حاد و برونشیت مزمن تقسیم کرد. برونشیت ریه حاد اغلب به دلیل عفونت ویروسی ایجاد میشود و مدت زمان کوتاهتری نسبت به برونشیت مزمن دارد. علاوه بر این، سیگار کشیدن نیز با برونشیت ریه حاد ارتباط دارد و قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است علائم آن را بیشتر کند. بیماری برونشیت ریه حاد اغلب بین ۱۰ تا ۱۴ روز طول میکشد و علائم آن به طور معمول در مدت سه هفته ایجاد میشود.
کلیک کنید: بهترین کلینیک درمان آسم و آلرژی
تشخیص برونشیت ریه
در ابتدا، علائم برونشیت ریه در روزهای اولیه به شدت شبیه به سرماخوردگی هستند. در این حالت، معمولاً فرد مراجعه خود را به پزشک عمومی میکند. پزشک با پرسش سوالاتی درباره علائم و نشانهها، اقدام به معاینه میکند. اکثراً پزشک به آزمایشات اضافی نیاز ندارد. اما در صورت داشتن تب، ممکن است پزشک به دلیل شک وجود عفونت ریوی، عکس رادیوگرافی قفسه سینه را تجویز کند.
راه درمان برونشیت ریه چیست؟
با توجه به شباهت بیماری کرونا، برونشیت ریه نیز با خودمراقبتی در خانه قابل درمان است. با استفاده از داروهای ضد التهاب، برخی از علائم کاهش مییابند. در صورتی که برونشیت ریه به شدت حاد باشد، طی دو هفته درمان خواهد شد و فرد بهبود خواهد یافت. برونشیت ریه با دارو، اکسیژن درمانی، توانبخشی ریوی، جراحی یا ترکیبی از اینها قابل درمان است.
درمان قطعی برای برونشیت حاد وجود ندارد؛ زیرا برخی از آنتیبیوتیکها برای درمان بیماریهای ویروسی تاثیری ندارند. اما برخی از داروهای ضد التهاب میتوانند درمان موقتی برای برونشیت حاد باشند. اگر پزشک آنتیبیوتیک برای درمان برونشیت ریه تجویز کرده باشد، اغلب تا ۲۴ ساعت پس از شروع دارو، بهبودی قابل مشاهده است. در صورتی که برونشیت حاد ویروسی باشد، آنتیبیوتیکها موثر نخواهند بود. در این حالت، استراحت و عدم قرار گرفتن در معرض مواد حساسیتزا، بهترین راه درمان است.
پزشکان از داروهای مسکن و ضد التهاب، داروهای گشادکننده برونش، و ضدسرفهها برای درمان برونشیت استفاده میکنند. در صورتی که برونشیت باکتریایی باشد، میتوان از آنتیبیوتیک استفاده کرد.
ممکن که برامون به وجود بیاد