حساسیت فصل بهار نوعی از حساسیت هایی است که بیشتر افراد در شروع فصل، درگیر آن هستند. فصل بهار فصل زیبایی است اما نه برای افرادی که دچار آلرژی و حساسیت در فصل بهار هستند. با انتشار گردهی گیاهان در این فصل، افراد بسیاری دچار علائم حساسیت و آلرژی میشوند.
جهت درمان حساسیت فصل بهار هیچ درمان خاصی وجود ندارد اما میتوان با انجام برخی از اقدامات، شدت علائم را مدیریت کرد.

علت حساسیت در فصل بهار
گردهی گل و گیاهان مهمترین علت شروع حساسیت در فصل بهار است. درختان، علفها و گلها دارای دانههای ریزی هستند که در طی فصل بهار در هوا معلق هستند. این دادههای معلق جهت گرده افشانی و باروری جزء ضروری از فرآیندهای طبیعی است که در فصل بهار رخ میدهد و قابل کنترل نیستند.
زمانی که این گردهها از طریق هوا وارد بینی فردی شود که دچار حساسیت است سیستم ایمنی بدن شروع به واکنش مینماید. در واقع سیستم ایمنی بدن، گردههای گل و گیاهان را به عنوان مواد خطرناک شناسایی مینماید و آنتی بادیهایی را جهت حمله به مواد وارد شده در بدن آزاد مینماید. این فرآیند باعث آزاد شدن مواد شیمیایی به نام هیستامین در خون میشود و هیستامینها میتوانند علائمی مانند آبرزیش بینی، خارش چشم و سایر علائم را ایجاد نماید.
گردههای گیاهان میتوانند تا کیلومترها از طریق جریان هوا حرکت کنند بنابراین حساسیتهای فصلی فقط به دلیل گیاهانی که در حیاط دارید و یا گلهای باغچهی همسایه ایجاد نمیشود. تعداد زیادی از گلها و گیاهان میتوانند باعث ایجاد حساسیت در فصل بهار شوند، برخی از آنها عبارتند از:
- توسکا
- راش
- سدر
- سرو
- سنجد
- درخت عرعر
- افرا
- شاه توت
- بلوط
- زیتون
- نخل
- کاج
- صنوبر
- چنار
- بید
نه تنها گردهی گلها بلکه موارد دیگری نیز میتوانند موجب حساسیت در فصل بهار شوند، به عنوان مثال رشد کپکها پس از باران بهاری در گوشههای مختلف حیاط و بالکن و یا نظافت و خانه تکانی در فصل بهار که ممکن است باعث ایجاد گرد و غبار در باغچه و یا فضای خانه شود.
علائم حساسیت در فصل بهار
برخی از علائمی که به دلیل حساسیت در فصل بهار ایجاد میشود عبارتند از:
- آبریزش بینی
- انسداد و گرفتگی بینی
- ریزش اشک از چشم
- عطسه
- سرفه
- خارش چشم
- خارش بینی
- ایجاد حلقههای سیاه زیر چشم
تشخیص حساسیت در فصل بهار
پس از اینکه علائم بالا را مشاهده کردید میتوانید به یک پزشک عمومی مراجعه نمائید. در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع داده خواهید شد.
ممکن است برای شما آزمایشهای پوستی تجویز شود. در این آزمایش قسمتی از پوست با مواد حساسیت زای مختلف تحریک می شود (این ازمایش با نام تست پریک شناخته میشود)، در برخی موارد ممکن است مواد حساسیت زای رقیق شده به زیر بازو تزریق شود. در صورتی که شما به هر کدام از مواد حساسیت داشته باشید برآمدگیهای کوچکی روی پوست شما ایجاد میشود در نتیجه پزشک میتوان نوع حساسیت شما را تشخیص بدهد.
در برخی موارد ممکن است جهت بررسیهای بیشتر آزمایش خون برای شما تجویز شود.
درمان حساسیت فصل بهار
- مصرف آنتی هیستامین: آنتی هیستامینها میتوانند میزان عطسه، سرفه و یا خارش را کاهش بدهند.
- اسپریهای استروئیدی بینی جهت برطرف کردن گرفتگیهای بینی
- قطرههای چشمی جهت کنترل خارش چشم
بسیاری از داروهای ضد حساسیت را میتوانید بدون نسخه از داروخانهها تهیه کنید اما توصیه میشود برای درمان آلرژی فصلی در صورتی که علائم حساسیت شدید شد و یا برای مدت طولانی ادامه داشت جهت بررسیهای بیشتر و درمان مناسب حتماُ به پزشک متخصص مراجعه نمائید.
مصرف داروهای نام برده شده میتواند باعث خواب آلودگی شود بنابراین در طی روز با احتیاط مصرف شوند.
ایمونوتراپی جهت درمان حساسیت فصل بهار
در این روش به تدریج دوزهای مختلف ماده یا موادی که باعث حساسیت در فصل بهار میشوند به شما داده میشود. دوزهای تجویز شده به تدریج افزایش مییابد تا در نهایت بدن شما بتواند آن را کنترل نماید. با اینکه این روش برای تمام افراد مناسب نیست اما در بسیاری از بیماران نتایج طولانی مدت برای چند سال باقی میگذارد.
کلینیک فوق تخصصی آلرژی و ایمونولوژی خورشید با ارائه جدیدتـرین روش های روز دنیا در تشخیص آلرژی و آسم و انجام تست های تشخیص آلرژی و درمان ( دارو درمانی و ایمونوتراپی) با بیش از هشت سال سابقه و کادر فوق تخصصی و متخصص پزشکی و کارشناسان مجرب در خدمت مراجعین محترم می باشد.
راهکارهایی برای پیشگیری از حساسیت در فصل بهار
- در روزهایی که حس میکنید میزان گردههای گل و یا مواد حساسیت زا در هوای اطراف منزل شما زیاد است سعی کنید از خانه خارج نشوید. میزان مواد حساست زا معمولاُ در صبحها بیشتر است.
- در فصل بهار در و پنجرهها را ببندید و از دستگاههای تصفیه هوای خانگی جهت کاهش میزان مواد حساسیت زا در هوای خانه استفاده کنید.
- تمام قسمتهای خانه که گرد و غبار روی ان نشسته است را به صورت مرتب پاک کنید، بخشهایی مانند قفسههای کتاب و کمدها را از یاد نبرید.
- پس از اینکه از بیرون به خانه برگشتید موهای خود را بشوئيد زیرا مواد حساسیت زا میتوانند به آنها بچسبند.
- در طی هفته حداقل 2 بار کل خانه را جاروبرقی بکشید. در هنگام جاروبرقی کشیدن از ماسک استفاده کنید زیرا مکش جاروبرقی میتواند باعث معلق شدن گرد و غبار موجود در پرزهای فرش شود.
0 Comments