در حقیقت ممکن است افراد مختلفی دچار ویزینگ یا خس خس سینه شوند و در هنگام نفس کشیدن و بازدم، صدایی سوت مانند بشنوند. این عارضه باعث بروز صدا هنگام نفس کشیدن و بیرون دادن نفس یا بازدم می شود. می توان گفت که ویزینگ بر اثر تنگ شدن مجاری هوایی بروز کرده و همچنین برخی بیماری ها نیز می تواند در بروز این مشکل موثر باشد و مشکلاتی برای فرد به همراه داشته باشد و نشان دهنده یک بیماری باشد. اما لازم به ذکر است که شایع ترین علل بروز آن، بیماری انسدادی ریه (COPD) به شمار می رود که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را در خصوص ویزینگ یا خس خس سینه، با شما به اشتراک بگذاریم.
ویزینگ یا خس خس سینه چیست؟
خس خس سینه که در اصطلاح پزشکی با نام ویزینگ (wheezing) شناخته می شود یک اختلال در ریه است که موجب بروز صدایی سوت مانند در هنگام بازدم و بیرون دادن نفس، می شود. می توان گفت که اغلب ممکن است ویزینگ بر اثر باریک شدن یا تنگ شدن مجاری تنفسی و هوایی به وجود بیاید. لازم به ذکر است که برخی از بیماری ها نظیر آسم می تواند یکی از علل بروز ویزینگ باشد اما در حقیقت برخی مشکلات و بیماری های انسدادی ریه، که موجب انقباض و باریک شدن مجاری هوایی و دستگاه تنفسی می شود، باعث بروز این مشکل شود. همچنین می توان گفت که یکی از علل شایع ویزینگ در بزرگسالان، استعمال دخانیات است. در واقع ویزینگ یا خس خس سینه می تواند نشان دهنده بروز نقص یا اشکال در مجاری تنفسی باشد.
علل بروز خس خس سینه
همان طور که گفته شد ویزینگ اغلب می تواند بر اثر عوامل مختلفی به وجود بیاید اما اصلی ترین علل بروز آن تنگ شدن و انقباض مجاری هوایی و تنفسی بر اثر برخی بیماری ها است. در حقیقت برخی بیماری های انسدادی مزمن در ریه (COPD) باعث باریک شدن و انقباض مجاری هوایی و دستگاه تنفسی شده و در نتیجه بروز اختلال خس خس سینه را به همراه دارند.
برخی دیگر از علل بروز خس خس سینه عبارتند از:
آنافیلاکسی
آنافیلاکسی در حقیقت یک اختلال و واکنش آلرژیک است که همواره با انسداد راه های هوایی همراه است و اغلب می توان گفت که یکی از علل بروز خس خس سینه، اختلال آنافیلاکسی است.
آسم
در حقیقت بیماری آسم به دلیل اینکه موجب متورم شدن و تنگ شدن مجاری تنفسی می شود می تواند یکی از علل اصلی بروز ویزینگ باشد.
برنشیت
می توان گفت که بیماری برونشیت به دلیل اینکه موجب التهاب راه های تنفسی می شود می تواند یکی از علل ایجاد ویزینگ باشد.
آمفیزم
ویزینگ می تواند یکی از علائم و نشانه های بروز بیماری آمفیزم باشد. بیماری آمفیزم به دلیل اینکه موجب از بین رفتن حالت ارتجاعی ریه می شود، می تواند منجر به بروز خس خس سینه شود.
نارسایی قلب
مشکلات و نارسایی قلبی نیز می تواند یکی از علل بروز این عارضه می باشد.
برخی دیگر از علل خس خس سینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطان ریه
- آپنه ی خواب انسدادی
- استعمال دخانیات
- عفونت مجرای تنفس
- آسم کودکی
- مصرف برخی دارو ها نظیر آسپرین
تشخیص علت خس خس سینه
پزشک از شما سوالاتی مانند موارد زیر می پرسد:
- چه مدت است که خس خس می کنید؟
- وقتی ورزش می کنید این اتفاق می افتد؟
- همیشه خس خس می کنید؟
- در روز بیشتر خس خس می کنید یا شب؟
- استراحت به کنترل آن کمک می کند؟
- آیا سیگار می کشی؟
- به نظر می رسد غذاهای خاصی باعث خس خس سینه شما می شوند؟
آنها به تنفس شما و صداهایی که ریه های شما تولید می کنند گوش می دهند. آنها ممکن است آزمایش هایی مانند:
- اشعه ایکس برای گرفتن عکس از ریه های شما
- تست های عملکرد ریه برای دیدن اینکه چقدر خوب کار می کنند
- آزمایش خون برای بررسی سطح اکسیژن شما. (آنهایی که خیلی پایین هستند می توانند علامت مشکل ریوی باشند.)
- اگر کودک شما خس خس می کند، پزشک ممکن است بررسی کند که آیا چیزی کوچک را بلعیده یا استنشاق کرده است.
اقدامات لازم برای کاهش خس خس سینه
به طور کلی در صورتی که خس خس سینه به صورت خفیف باشد و در اثر بروز بیماریی جدی نباشد، می توان با استفاده از برخی روش ها به کاهش و بهبود آن کمک شایانی کرد. اما لازم به ذکر است که اگر خس خس سینه به طور مداوم و شدید باشد، لازم است که جهت تشخیص علت و درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
برخی از روش های کاهش خس خس عبارتند از:
مرطوب کردن هوا
در برخی موارد می توان گفت که اغلب مرطوب کردن هوا، توسط استفاده از بخور و دوش گرفتن با آب داغ در محیط بسته، می تواند تاثیر به سزایی در کاهش خس خس سینه داشته باشد و سبب تسکین شود. اما در مورد بیماری آسم پزشکان استفاده از بخور گرم و رطوبت بالای محیط را توصیه نمی نمایند.
نوشیدن مایعات
نوشیدن مایعات گرم به دلیل اینکه موجب رقیق شدن ترشحات و باز شدن مجاری هوایی می شود می تواند در تسکین آن تاثیر بسیاری داشته باشد.
مصرف دارو
به طورکلی مصرف دارو جهت بهبود و کاهش خس خس، با تجویز پزشک می تواند در کاهش ویزینگ موثر باشد.
عدم استعمال دخانیات
استعمال دخانیات به دلیل اینکه می تواند موجب تشدید آن شود، عدم استعمال آن اغلب می تواند در کاهش و بهبود آن بسیار موثر باشد.
عوامل خطر خس خس سینه
هر کسی ممکن است خس خس سینه داشته باشد. اغلب در نوزادان اتفاق می افتد، احتمالاً به دلیل راه های هوایی کوچکتر آنها. همچنین در کودکان مبتلا به آسم یا برونشیولیت رایج است. بزرگسالانی که سیگار می کشند یا مبتلا به آمفیزم یا نارسایی قلبی هستند، بیشتر در معرض خس خس سینه هستند.
خس خس خفیف، نوعی که در زمان سرماخوردگی اتفاق می افتد، باید در زمان بروز بیماری از بین برود. اما اگر موارد زیر را دارید باید به پزشک مراجعه کنید:
- مشکل در تنفس
- تنفس سریع
- پوستی که برای مدت کوتاهی آبی می شود
- بلافاصله پس از نیش زدن توسط زنبور عسل یا درست پس از مصرف دارو یا خوردن غذایی که می تواند باعث آلرژی شود شروع می شود.
با مشکلات تنفسی شدید یا کبودی پوست همراه است
0 دیدگاه