کلینیک تخصصی خورشید اینستاگرام مقالات اینستاگرام حساسیت به لوازم آرایشی (بررسی علل و علائم آن)
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

حساسیت به لوازم آرایشی (بررسی علل و علائم آن)

محصولات آرایشی می توانند به شما کمک کنند تااحساس خوبی داشته باشید، اما همچنین می توانند باعث واکنش آلرژیک یا تحریک پوستی شوند. آلرژی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی طبیعی بدن شما ماده خاصی (ماده حساسیت زا) را برای بدن خطرناک ببیند. زمانی که این اتفاق می افتد، باعث واکنش آلرژیک می شود. آلرژی از منابع مختلفی حاصل می شود: غذا، دارو، کپک، حشرات، گرده گل، حیوان خانگی، لاتکس و لوازم آرایشی. در این مطلب هدف ما توضیح درباره علت حساسیت به لوازم آرایشی و درمان آن می باشد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

عوامل خطر برای واکنش های لوازم آرایشی چیست؟

واکنش‌های نامطلوب به لوازم آرایشی با توجه به استفاده گسترده از آن‌ها بسیار رایج است. یک پزشک حساسیت آلرژیک ثبت شده را از تحریک ساده تشخیص می دهد. شیوع واقعی حساسیت به لوازم آرایشی ناشناخته است زیرا افراد مبتلا ممکن است به جای شکایت از یک متخصص، استفاده از محصول را متوقف کنند. لوازم آرایشی ممکن است به طور مستقیم پوست را تحریک کند (تا حد زیادی رایج ترین نوع واکنش) یا باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک با واسطه ایمنی شود. معمولاً در اولین باری که فردی از یک ماده آرایشی استفاده می کند، تحریک می شود، برخلاف واکنش آلرژیک که نیاز به قرار گرفتن در معرض مکرر دارد. برخی از افراد پوست بسیار حساسی دارند که به نظر می رسد نسبت به بسیاری از لوازم آرایشی غیر قابل تحمل است. به نظر می رسد افراد مبتلا به روزاسه نسبت به بسیاری از برندهای لوازم آرایشی و آرایشی تحمل ندارند.

علائم و نشانه های حساسیت به آرایش چیست؟

از آنجایی که افراد معمولاً از لوازم آرایشی روی صورت استفاده می کنند، این محل بیشتر درگیر واکنش های زیبایی پوست و درماتیت التهابی است. زنان بیشتر از مردان مبتلا می شوند زیرا تمایل به استفاده بیشتر از لوازم آرایشی دارند. بثورات ایجاد شده در اثر چنین واکنشی اغلب به صورت پوسته پوسته شدن، خشکی و قرمزی خارش دار، درماتیت اگزماتوز ظاهر می شود که معمولاً محدود به ناحیه ای است که از لوازم آرایشی استفاده شده است (مثلاً ممکن است پلک ها پس از استفاده از سایه چشم تحریک شوند).

گاهی اوقات، واکنش های پوستی زیبایی می تواند به صورت کهیر ظاهر شود. این نوع واکنش (کهیر تماسی) می تواند آلرژیک یا غیر آلرژیک باشد. تشخیص حساسیت یا محرک بودن واکنش بر اساس ظاهر اغلب بسیار دشوار است. گاهی اوقات ممکن است بلافاصله پس از استفاده از لوازم آرایشی مزاحم، احساس سوزش ایجاد شود، یا یک یا دو روز بعد واکنشی را تجربه کند. کمتر رایج است، واکنش ها ممکن است به صورت جوش های سر سیاه، فولیکولیت و پوست تیره ظاهر شوند.

انواع حساسیت به لوازم آرایشی کدامند؟

به طور کلی حساسیت به لوازم آرایشی که منجر به واکنش های پوستی می شوند در سه دسته نیز قرار دارند. یکی درماتیت تماسی تحریک کننده و دیگری درماتیت تماسی آلرژیک و در نهات وع آخر با عنوان درماتیت با فوتوکوتاست معرفی شده است. در ادامه هر یک از این موارد را معرفی می کنیم.

درماتیت تماسی تحریک کننده

در این نوع از حساسیت پوستی به لوازم آرایشی، قسمتی از پوست شما که روی آن لوازم آرایشی زده شده مدتی بعد شروع به سوزش و خارش و قرمزی می کند. حتی به ندرت دیده شده در این حساسیت، پوست دچار تاول نیز شده است.

درماتیت تماسی آلرژیک

این نوع درماتیت، واکنش در برابر سیستم ایمنی بدن شماست و با علائمی چون سوزش، کهیر، خارش و التهاب در هر قسمت از پوست می تواند نمایان شود. البته درماتیت تماسی آلرژیک بیشتر در نواحی چون لب ها، صورت، گردن و گوش و چشم پدیدار می شود.

درماتیت با فوتوکوتاست

و در نهایت در این نوع از حساسیت پوستی، اگر فرد از لوازش آرایشی آلرژی زایی استفاده کند و بعد در معرض نور خورشید قرار گیرد، پوست شروع به خارش و سوزش می کند، به حدی که ممکن است سطح پوست خراش برداشته و یا حتی زخم شود.

چه افرادی بیشتر به لوازم آرایشی حساسیت دارند؟

لوازم آرایشی چیزی است که معمولا اکثر خانم ها در طول روز به مدت چند ساعت از آن استفاده می کنند. در نتیجه ایجاد آلرژی و حساسیت به چنین موردی می تواند طبیعی باشد. طبق تحقیقات انجام شده بیش از ده درصد خانم ها در طول زندگی خود ممکن است حداقل به یک مورد از محصولات آرایشی حساسیت داشته باشند. البته برخی از حساسیت ها خفیف بوده و نیازی به مراجعه پزشک نخواهند داشت. در نتیجه در آمار ثبت نمی شوند.

انواع آلرژن ها در محصولات آرایشی

لوازم آرایشی در انواع مختلفی تولید می شوند. در نتیجه ممکن است هر یک از آنها ممکن است منجر به حساسیت پوستی نیز شوند. اما به طور کلی محصولات آرایشی که بیشتر به عنوان آلرژن شناخته می شوند موارد زیر می باشند.

عطرها بیشترین آلرژن ها در لوازم آرایشی محسوب می شوند که موجب درماتیت تماسی نیز می شوند. برای جلوگیری از حساسیت به عطرها شما می توانید پیش از خرید مقدار کمی از آن را روی پوست خود بزنید و چند ساعت صبر کنید تا متوجه شوید پوست شما به آن واکنش نشان می دهد یا خیر.

این ماده که در رنگ مو وجود دارد جزء یکی از آلرژن های معروف بوده که موجب درماتیت تماسی نیز می شود. از جمله علائم حساسیت به این ماده تورم پوست سر، سوزش و خارش پشت پلک و لبه های گوش می باشد. البته که مشتقات جدید PPD خطر حساسیت پوستی را تا حد زیادی کاهش داده.

مواد نگهدارنده یکی از شایع ترین آلرژن ها در لوازم آرایشی مواد نگهدارنده می باشند. از جمله این مواد نگهدارنده که در لوازم آرایشی استفاده می شود عبارتند از: ایزوتیازولینون، فرمالدئید، پارابن، اوره ایمیدازولیدینیل و… می باشند.

برای درمان حساسیت به لوازم آرایشی چه باید کرد؟

مهم ترین کاری که می توان کرد این است که سریعا دست از استفاده آن محصول آرایشی آلرژی زا بکشید و دیگر از آن استفاده نکنید. بدون مشورت با پزشک مربوطه داروهایی را جهت درمان مصرف نکنید چراکه برخی از داروها ممکن است حساسیت شما را بیشتر کنند و یا موجب عوارض جانبی دیگری در شما شوند.

راه های جلوگیری از ایجاد حساسیت به لوازم آرایشی

سعی کنید عطرهای مصرفی را به پوست خود نزنید و روی لباس خود بمالید تا از بروز حساسیت پوستی در خود جلوگیری نمائید. همچنین لوازم آرایشی را برای خود انتخاب کنید که کمترین مواد نگهدارنده را برای تولید آن استفاده کرده اند چراکه احتمال ایجاد درماتیت پوستی را کاهش می دهد. علاوه بر این برای اطمینان از اینکه به یک لوازم آرایشی حساسیت دارید یا نه پیش از خرید مقدار کمی از آن را روی سطح کمی از پوست خود بزنید و یک الی دو روز صبر کنید، اگر پوست شما متورم شد و یا با سوزش و خارش روی سطح پوستتان مواجه شدید از خریدن آن محصول خودداری کنید.

عکس دکتر سید قوام الدین تولایی

کلینیک تخصصی خورشید

 آزمایشگاه تخصصی آلرژی و ایمونولوژی در محل کلینیک  به منظور رفاه  مراجعین راه اندازی شد و قادر به نمونه گیری جهت انجام کلیه آزمایشات و  تست های تشخیصی تخصصی RIDA، تشخیص آلرژی های غذایی، آسم و رینیت و سایر تست های تخصصی می باشد.
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − چهار =

Call Now Button