کلینیک تخصصی خورشید اینستاگرام آلرژی اینستاگرام تست آلرژی چیست و چگونه انجام می شود؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

تست آلرژی چیست و چگونه انجام می شود؟

تست آلرژی یا آزمایش حساسیت برای افرادی که به انواع آلرژی ها از قبیل آلرژی فصلی، آلرژی به حیوانات، غذا و غیره مبتلا هستند، انجام می‌شود. در برخی موارد واکنش‌های سیستم ایمنی بدن نسبت به این آلرژن‌ها به قدری شدید است که باعث بروز خطرات جدی برای فرد می‌گردد. در این شرایط، بدن به منظور مقابله با عامل خارجی، آنتی‌بادی‌هایی تولید می‌کند که آلرژن مورد نظر را شناسایی کنند.

آلرژی به ویژه در نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان می‌تواند به یک مشکل جدی تبدیل شود که نیازمند درمان است. اما گام نخست پیش از درمان، تشخیص آلرژی و نوع آن می‌باشد. این کار به کمک انواع تست‌های آلرژی و حساسیت امکان‌پذیر است.

تست آلرژی

تست آلرژی یا آزمایش حساسیت چیست؟

آزمایش حساسیت یا تست آلرژی، آزمایشی است که توسط متخصص آموزش دیده انجام می‌شود تا حساسیت فرد نسبت به مواد مختلف را بررسی کند. این تست می‌تواند به صورت آزمایش خون، آزمایش پوستی یا رژیم غذایی حذفی باشد. آلرژی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن شخص نسبت به ماده‌ای در محیط، واکنش نشان دهد.

به عنوان مثال اگر فردی نسبت به گرده برخی درختان حساسیت داشته باشد در حالی که برخی دیگر هیچ مشکلی با آن ندارند، می‌تواند منجر به واکنش بیش از حد بدن او شود. این تست معمولاً در آزمایشگاه و بر اساس تشخیص پزشک نسبت به علائم بیمار انجام می‌گیرد. نوع تست آلرژی نیز بسته به نوع حساسیت متفاوت خواهد بود.

تست آلرژی چطور انجام می‌شود؟

تست آلرژی می‌تواند به دو شکل آزمایش خون یا تست پوستی انجام شود. این تست‌ها باید تحت نظارت یک متخصص آلرژی انجام گیرند.

دو نوع رایج تست‌های آلرژی عبارتند از:

  1. تست پوستی: در این روش یا آلرژن به صورت قطره روی ساعد دست ریخته می‌شود و علائم بررسی می‌گردد یا اینکه مقدار کمی از آلرژن به بازو یا ساعد تزریق شده و واکنش‌ها مشاهده می‌شود. نوع دوم اعتبار بیشتری دارد.
  2. تست خون: در این تست، میزان آنتی‌بادی‌های خاص آلرژی در خون سنجیده می‌شود.

نتایج تست پوستی ظرف 20 دقیقه مشخص و طی 24 تا 48 ساعت از بین می‌روند. برای تشخیص دقیق نوع آلرژی باید به متخصص آسم و آلرژی مراجعه کرد.

بسیاری از افراد از تست پوستی آلرژی می‌ترسند، عمدتاً به دلیل ترس از درد. در حالی که این تست دردی ندارد، چرا که خراش‌های ایجاد شده بسیار ظریف و کوچک هستند. حتی برای بررسی آلرژی یا زردی در نوزادان نیز از خراش کف پا استفاده می‌شود.

در تست پوستی، پس از ایجاد خراش‌های کوچک توسط متخصص، مقداری از عصاره آلرژن روی پوست ریخته می‌شود. در نوع تزریقی نیز آلرژن با سرنگ به زیر پوست (معمولاً کمر یا بازو) تزریق می‌گردد.

توجه: اگر تست پوستی منفی بوده اما علائم حساسیت وجود دارد، باید از روش تزریق زیرجلدی استفاده کرد. این روش برای تشخیص واکنش‌های شدید آلرژیک بسیار مناسب است. روش‌های دیگر مانند خون‌گیری و استفاده از پچ نیز در تشخیص آلرژی به کار می‌روند.

چه کسانی نیاز به انجام تست آلرژی دارند؟

به طور کلی آلرژی در افرادی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی حساسی دارند و بدنشان نسبت به برخی مواد مانند گرده‌های موجود در هوا و فصل‌ها یا موی حیوانات، واکنش نشان می‌دهد. این افراد به محض مواجه شدن با این مواد، واکنش‌های آلرژیکی زیر را تجربه می‌کنند:

  • راش و دانه‌های پوستی
  • مشکلات تنفسی
  • لرزش بدن
  • خفگی
  • تنگی نفس
  • تاری دید
  • سرگیجه
  • کما
  • و حتی در مواردی مرگ

❌جالب است بدانید سالانه تنها در آمریکا هزاران نفر بر اثر حساسیت به بادام زمینی دچار خفگی می‌شوند.

این‌ها علائم خطرناک آلرژی هستند. با مشاهده آن‌ها باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد. اگر قبلاً تست آلرژی داده‌اید، می‌دانید به چه موادی حساسیت دارید و می‌توانید با آگاهی از بروز علائم خطرناک آلرژی جلوگیری کنید.

کاربردهای تست آلرژی

آلرژی یک مشکل شایع در سراسر جهان است. رایج‌ترین نوع آلرژن‌ها، مواد موجود در هوا هستند. آلرژی‌های فصلی، آسم و تب یونجه نیز هر ساله افراد بسیار زیادی را درگیر خود می‌کنند.

با مراقبت صحیح از حساسیت‌ها می‌توان از این مشکلات جلوگیری کرد، چراکه آسم یک بیماری آلرژیک به حساب می‌آید. اولین گام، انجام تست حساسیت است. بنابراین با مشورت پزشک متخصص و انجام تست مناسب، می‌توانید مواردی را که برای شما یا اطرافیانتان مشکل‌ساز هستند شناسایی کنید.

تست آلرژی مشخص می‌کند که آیا گرده‌ها، کپک‌ها یا سایر موادی که به آن‌ها حساسیت دارید، می‌توانند موجب علائم آلرژی شوند یا خیر. ممکن است برای درمان آلرژی‌تان به دارو نیاز داشته باشید. همچنین با انجام تست می‌توانید از بروز حساسیت‌های جدید جلوگیری کنید.

در مجموع اگر به آلرژی مبتلا هستید، تست آلرژی به شما کمک می‌کند تا ماده حساسیت‌زا را شناسایی کرده و درمان و کنترل آن برایتان آسان‌تر شود.

کلیک کنید: هزینه تست آلرژی

انواع تست آلرژی

تست پریک پوستی یا SPT رایج‌ترین نوع تست آلرژی است که انجام می‌شود. آزمایشات پوستی دقیق‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش برای تأیید آلرژن‌ها هستند. تست پوستی یک آزمایش ساده، ایمن و سریع بوده و نتیجه آن ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد اعلام می‌شود.

انواع دیگر تست آلرژی عبارتند از:

  • تست پوستی: در این تست، آلرژن انتخابی پزشک روی پوست معمولاً ساعد قرار داده می‌شود. در صورت حساسیت، پاسخ آلرژیک به صورت قرمزی و خارش ظاهر می‌شود.
  • تست تزریق پوستی: در این تست با تزریق آلرژن روی پوست یا بازو، نتیجه حساسیت ظرف ۱۵ دقیقه مشخص می‌شود.
  • تست پوستی پچ: در این روش پچ حاوی آلرژن به مدت ۴۸ ساعت روی پوست قرار می‌گیرد تا واکنش‌های پوستی نشان داده شود.
  • تست IgE خون: این تست با سنجش آنتی‌بادی IgE در خون، میزان حساسیت به حداقل ۱۰ نوع آلرژن را تعیین می‌کند.
  • تست سواب بینی: در این تست پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن، از مخاط بینی نمونه‌گیری و غربالگری می‌شود.

انتخاب نوع تست آلرژی بستگی به نظر پزشک و شدت علائم بیمار دارد.

عکس دکتر سید قوام الدین تولایی

کلینیک تخصصی خورشید

 آزمایشگاه تخصصی آلرژی و ایمونولوژی در محل کلینیک  به منظور رفاه  مراجعین راه اندازی شد و قادر به نمونه گیری جهت انجام کلیه آزمایشات و  تست های تشخیصی تخصصی RIDA، تشخیص آلرژی های غذایی، آسم و رینیت و سایر تست های تخصصی می باشد.
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 15 =

Call Now Button