آلرژی به رنگهای خوراکی یکی از انواع حساسیت هایی است که برخی از افراد دچار آن هستند. رژیم غذایی که ما هر روز مصرف می کنیم ممکن است برای تمام افراد مناسب نباشد. گاهی اوقات پس از مصرف برخی از غذاها احساس خوبی ندارید، دلیل این موضوع میتواند حساسیت نسبت به برخی مواد تشکیل دهندهی غذاها مانند لاکتوز، گندم، سویا، افزودنیهای مجاز و یا رنگهای خوراکی باشد.
رنگهای خوراکی که به برخی غذاها اضافه میشوند میتوانند منجر به بروز حساسیت و آلرژی در برخی از افراد شوند به همین دلیل طبق دستور سازمان غذا و دارو جزئیات تمام رنگهای خوراکی و سایر افزودنیها باید روی محصولات غذایی درج شود تا افرادی که دچار حساسیت هستند از مصرف این غذاها پرهیز نمایند.
علت حساسیت نسبت به رنگهای خوراکی
آلرژی به رنگهای خوراکی زمانی ایجاد میشود که بدن انسان قادر به تجزیهی اجزای سازندهی رنگهای خوراکی نیست و در واقع حساسیت یک نوع واکنش سیستم ایمنی است.
تمام رنگهای خوراکی که برای مواد غذایی به کار میرود باید توسط سازمان غذا و دارو مورد تائید قرار بگیرند. در واقع تمام رنگهای خوراکی مجاز برای بدن بیخطر هستند. با این وجود برخی از افراد حساسیت های غذایی بیشتری دارند و ممکن است پس از مصرف غذاهایی که دارای رنگها خوراکی هستند دچار آلرژی و واکنشهای حساسیت زا بشوند.
با اینکه میزان بروز حساسیت به رنگهای خوراکی بسیار کم است اما همچنان در برخی افراد ممکن است رخ دهد.
رنگهای خوراکی که ممکن است باعث آلرژی شوند:
- کارمین
کارمین به عصارهی کوشین و یا رنگ قرمز طبیعی شماره 4 نیز معروف است از حشرات خشک شده به دست میآید و از حدود قرن شانزده هم در غذا و هم در مواد آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
کارمین در این مواد ممکن است دیده شود:
- سوسیس و همبرگر
- برخی از نوشیدنیها
- آب نباتها
- ماست میوهای
واکنشهایی که این رنگ خوراکی میتواند ایجاد نماید عبارتند از:
- تورم صورت
- جوشهای پوستی
- خس خس سینه
- در برخی موارد ممکن است منجر به بروز شوک آنافیلاکتیک شود.
- قرمز 40
این رنگ که با نام آلورا رد نیز شناخته میشود یکی از رایجترین رنگهای قرمز خوراکی است که در انواع محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ خوراکی قرمز 40 از تقطیر نفت و یا قطران زغال سنگ حاصل میشود. حتی برخی از مواد غذایی که رنگ آنها قرمز نیست ممکن است حاوی مقادیر مختلفی از این رنگ باشند.
رنگ قرمز 40 در برخی از افراد میتواند منجر به واکنشهای آلرژی مانند کهیر و تورم شود. مواد غذایی که ممکن است حاوی این رنگ باشند عبارتند از:
- غلات
- برخی از نوشیدنیها
- لوازم آرایشی
- آب نبات
- تعدادی از میان وعدههای میوهای
- زرد 5
زرد 5 که با نام تارتازین نیز شناخته میشود یکی از رنگهایی خوراکی است که میتواند منجر به حساسیتهایی مانند کهیر و تورم شود. نتایج برخی از مطالعات نشان میدهد که این رنگ میتواند باعث بروز حملات آسم در کودکان شود. مواد غذایی حاوی رنگ زرد 5 عبارتند از:
- آب نبات
- کنسرو سبزیجات
- پنیر
- برخی از نوشیدنیها
- بستنی
- سس گوجه
- سس سالاد
- هات داگ
- زرد 6
زرد 6 سومین رنگ خوراکی پرمصرف است که میتواند منجر به بروز شوک آنافیلاکتیک، گرفتگی معده، برخی از ضایعات پوستی و کهیر شود. مواد غذایی حاوی رنگ زرد 6 عبارتند از:
- غلات
- برخی داروها
- ژلاتین
- آب نبات
- سوسیس
- لوازم آرایشی
- موادی که در شیرینی پزی به کار میرود.
- آناتو
آناتو یکی از رنگهای زرد خوراکی است و از دانههای آچیوت که در کشورهای گرمسیری وجود دارد تهیه میشود. آناتو رنگ زرد و نارنجی به مواد غذایی میدهد و میتواند واکنشهای پوستی خفیفی را ایجاد نماید. در برخی از مطالعات واکنشهای شدید آنافیلاکتیک در افرادی که دچار حساسیت به این مواد غذایی بودهاند گزارش شده است.
مواد غذایی حاوی آناتو عبارتند از:
- غلات
- پنیر
- نوشیدنیها
- چیپس، پفک و اسنکها
- آبی 1
آبی 1 یکی از قدیمیترین رنگهای مورد تائید سازمان غذا و دارو است. این رنگ در برخی از افراد میتواند حساسیتهای خفیف تا شدید ایجاد نماید.
مواد غذایی شامل این رنگ عبارتند از:
- نوشیدنیها
- غلات
- آب نبات
- برخی از داروها
- لوازم آرایشی
نشانههای حساسیت به رنگ خوراکی
آلرژی به رنگهای خوراکی ممکن است به صورت خفیف و یا شدید بروز نماید. علائم خفیف بدین صورت هستند:
- گرگرفتگی
- سردرد
- کهیرهای پوستی
- خارش پوست
علائم شدید عبارتند از:
- تورم صورت و لبها
- تنگی نفس
- اختلال در تنفس مانند خس خس سینه
- سرگیجه
- غش
- افزایش ضربان قلب
- احساس خفگی
درمان حساسیت به رنگهای خوراکی
در صورتی که دچار آلرژی به رنگ های خوراکی هستید باید همیشه یک سرنگ اپی نفرین به همراه داشته باشید تا بلافاصله پس از شروع علائم حساسیت آن را تزریق نمائيد.
در صورت بروز علائم شدیدتر باید بلافاصله به اورژانس مراجعه نمائید.
پیشگیری از حساسیت به رنگهای خوراکی
در صورتی که در گذشته دچار حساسیت به یک مادهی غذایی حاوی رنگهای خوراکی بودهاید باید از مصرف هرگونه مادهی غذایی که حاوی این رنگ باشد پرهیز نمائید. رنگهای حساسیت زای خوراکی نه تنها در مواد غذایی خوراکی بلکه در داروها و موادر آرایشی نیز ممکن است وجود داشته باشند.
0 Comments