آلرژی به نور خورشید یک حساسیت نادر به نور خورشید است که با ایجاد علائمی مانند جوش پوستی (کهیر آفتابی)، قرمزی، خارش، و در برخی موارد سوزش همراه است. این حساسیت نادر در برخی افراد به دلیل واکنش بدن به تابش نور خورشید و ایجاد تغییرات در پوست ایجاد میشود.
به گفته محققان، در افراد مبتلا به این نوع آلرژی، سیستم ایمنی به پوستی که آفتاب سوخته شده است به عنوان یک سلول خارجی رفتار کرده و به آن حمله میکند. به همین دلیل، افراد مبتلا به این حساسیت باید از تابش نور خورشید پرهیز کنند و از روشهای درمانی خاصی استفاده کنند تا علائم آنها کاهش یابد. در صورت تجربه علائمی مانند جوش پوستی، خارش و قرمزی پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص و درمان مناسب را تعیین کند.
آلرژی به نور خورشید چگونه ایجاد میشود؟
آلرژی به نور خورشید در واقع عکسالعمل سیستم ایمنی بدن در مواجهه با نور خورشید است. این عارضه اغلب به شکل بثورات پوستی قرمز رنگِ خارشدار در قسمت جلوی گردن، پشت دستها، سطح بیرونی بازوها و ساق و روی پاها دیده میشود. در موارد نادر ممکن است واکنشِ پوست شدید باشد و باعث ایجاد کهیر یا تاولهای کوچک در سایر قسمتهای بدن نیز بشود.
شایعترین شکل آلرژی به نور خورشید “بثورات نوری پلی مورفیک” نام دارد که به آن مسمومیت نوری یا آفتابزدگی هم گفته میشود. در موارد خفیف، این آلرژی ممکن است بدون درمان برطرف شود، اما در موارد شدید آن با کمک داروهایی مانند کرمها و یا قرصهای استروئیدی درمان میشود.
در افراد دارای پوست حساس که دچار نوع حاد آلرژی به نور خورشید میشوند، پیشگیری و محافظت پوست در برابر نور خورشید، مهمترین و اصلیترین قدم در کنترل این بیماری است.
علائم آلرژی به نور خورشید
علائم آلرژی به نور خورشید میتواند چند دقیقه، چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظاهر شود. شدت علائم بستگی به عوامل زیر دارد:
- میزان قرار گرفتن سطح پوست در برابر نور خورشید
- مدت زمانی که در آفتاب قرار داریم
- شدت نور
- نوع آلرژی به نور خورشید
علائمی که نشان میدهد به نور خورشید حساسیت داریم عبارتند از:
- قرمزی و التهاب پوست
- خارش یا درد
- برجسته شدن بخشی از پوست
- خونریزی و زخم
- تاول زدن
در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است از قرار گرفتن در معرض نور خورشید پرهیز کرده و در صورت نیاز با پزشک خود مشورت کنید. همچنین، استفاده از لباسهای محافظ و استفاده از کرمهای ضدآفتاب میتواند به کاهش علائم آلرژی به نور خورشید کمک کند.
مقالات دیگر: اگزما و درمان آن
درمان آلرژی به نور خورشید
آلرژی به نور خورشید، اگرچه کشنده نیست، اما باعث کهیر و خارش در فرد مبتلا میشود. بنابراین، پس از ظهور اولین علائم، از کمپرس آب سرد استفاده کرده و سپس به متخصص آلرژی و ایمونولوژی مراجعه کنید تا پزشک با توجه به شدت آلرژی، دارو و پماد مناسب را تجویز کند.
افرادی که دچار آلرژی پوستی میشوند، ممکن است در دوران کودکی مشکلی نداشته باشند، اما در بزرگسالی به طور ناگهانی دچار این آلرژی شوند. این موضوع نباید باعث نگرانی شود، زیرا مشکلی کاملاً طبیعی است که ممکن است برای هر فردی پیش بیاید. افراد در تمام سنین میتوانند به این مشکل مبتلا شوند، اما معمولاً بین سنین ۲۰ تا ۴۰ سال برای اولین بار ممکن است بروز کند.
این آلرژی در فصل بهار و تابستان شدیدتر و بیشتر بروز میکند و با نزدیک شدن به فصل پاییز و زمستان کمتر میشود. احتمال بروز آلرژی به نور خورشید در خانمها بیشتر از آقایان است. همچنین، افرادی که در نیمکره شمالی زمین زندگی میکنند، در معرض خطر بیشتری هستند. ژنتیک نقش عمدهای در ایجاد این آلرژی دارد و ۲۰ درصد افرادی که دچار این مشکل هستند، از وجود آن در اقوام نزدیک خود آگاهی دارند.
اگر این مشکل تنها یک یا دو بار ایجاد شده است، نگران نباشید، اما اگر به دفعات برای شما تکرار میشود، حتماً با یک متخصص پوست مشورت کنید. او درباره داروهایی که مصرف میکنید، از شما سوال خواهد پرسید و معاینات پوستی را انجام خواهد داد. در درمان این بیماری، جلوگیری از ایجاد کهیرهای پوستی بسیار مهم است، بنابراین پزشک پمادهایی را تجویز خواهد کرد تا قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از آنها استفاده کنید تا از عوارض و ناراحتیهای بعدی جلوگیری کنید.
0 دیدگاه